Rólunk

A Sárvíz Fúvószenekar 1994-ben alakult a Sárvíz Művészeti Alapiskola zenetagozatán tanuló növendékeiből, majd megalakulását követően rövid időn belül meghatározó szereplőjévé vált Aba és térsége kulturális életének. A zenekar először a település karácsonyi ünnepségén mutatkozott be közönség előtt, melyet a közel 20 év alatt több száz sikeres koncert követett.

A zenekar 16 fővel alakult, az alapító tagok közül ma is többen aktív tagjai a zenekarnak. Néhány főt leszámítva a tagok mind lelkes amatőr zenészek, akiket a zene szeretete köt össze. A középiskolai, egyetemi tanulókon kívül megtalálható a zenekarban tanár, óvónő, mérnök, közgazdász, fodrász. Annak ellenére, hogy az élet különböző területein helyezkedtek el, a zene, valamint az együttzenélés öröme összetartó társasággá kovácsolta az együttes tagjait.

A zenekar működése során jól működő, baráti kapcsolatot alakított ki több hazai és külföldi együttessel. Az elmúlt években igen szoros együttműködés alakult ki a pusztavámi-és martonvásári zenekarokkal. A három zenekar 2012-ben közös elhatározás alapján – egy magukat PU-M-A (PUsztavám- Martonvásár- Aba) névre keresztelő zenekarként – 2013-ban megvalósított egy nagyszabású filmzenei koncertet. A kitűzött célt elérte az ún. PU-M-A formáció, hiszen 2013 tavaszán előbb Martonvásáron, majd az Aba Napok keretein belül Abán is megvalósult a PU-M-A koncert. A PU-M-A zenekar létrejöttének elsődleges célja az volt, hogy a három csapat egy közel 100 fős megazenekarként nagyszabású filmzenei koncertet adjon elő. Az együttzenélés öröme, a zene szeretete és a lelkesedés hívta életre és tartja fenn ezt a – környéken egyedülálló – kezdeményezést. A koncerteket követően a kapcsolat még szorosabbá vált, a zenekar tagjai kölcsönösen részt vesznek egymás koncertjein – nézőként és fellépőként egyaránt. A PU-M-A koncertekkel párhuzamosan a fenti együttműködés kiegészült a Sárbogárdi Fúvószenekarral, akikkel szintén kiváló szakmai és baráti kapcsolat alakult ki a közös munkák során.

Az együttes fontosnak tartja a külföldi testvértelepülések zenekaraival és azok lelkes közönségével való kapcsolattartást és együttműködést is. Az elmúlt évek kölcsönös meghívásainak köszönhetően szoros barátság alakult ki a németországi Ebergötzen és a lengyelországi Zwierzyniec zenekarai és az abai zenekar között.

A zenekar fúvószenei fesztiválokon történő részvételek esetén minden lehetőséget megragad, hogy a zene nemzetközi nyelve segítségével a régi barátságok ápolása mellett új kapcsolatokat is ki tudjon építeni.

Az együttes folyamatosan bővülő repertoárjában klasszikus fúvószenei darabok, indulók, filmzenék éppúgy megtalálhatók, mint könnyűzenei átiratok.

Az egyesület legfőbb célja Abán, illetve a város szűkebb és tágabb környezetében kialakult fúvószenei hagyományok megőrzése, továbbfejlesztése, illetve azok ápolása, minél szélesebb körben való megismertetése és terjesztése.

A zenekar szívesen lát tagjai között mindenkit – nemre, korra való tekintet nélkül -, aki az együttes célkitűzéseit magáénak vallja és megfelelő zenei képzettséggel rendelkezik. Az előző évek, évtizedek alatt elért sikereihez sokan hozzájárultak.

Végezetül: „Köszönet azoknak, akik a mai napig rendszeresen látogatják próbáinkat, illetve azoknak, akik önkéntes munkájukkal hozzájárulnak eredményeinkhez, sikereinkhez. Várunk minden régi és leendő tagot próbáinkon!”

A zenekar karmestere Kanczler István.

Zenekarunk 2009. januárjától közhasznú egyesületként működik. Kérjük, terveink megvalósításában segítse közösségünket!

Adószámunk: 18502552-1-07
Bankszámlaszámunk: 11600006-00000000-33821650

Rólunk...

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s